Makaron z cukinii
Opublikowano: 02.04.2021 r.
Cukinia, pomidory w puszce i ostra papryczka chili - to trio stanowi esencję smakowego hitu, jakim jest makaron z cukinii. Ten prosty, ale zaskakująco pyszny przepis to kwintesencja letniego obiadu lub lekkiej kolacji. Dodatek oliwy z oliwek i aromatycznej cebuli dopełnia całość, tworząc harmonijną potrawę, która zachwyci każde podniebienie.
Składniki dla 2 porcji:
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Cebula - 90 g (1 duża sztuka)
- Pomidory w puszce - 300 g
- Cukinia - 500 g (2 sztuki)
- Papryczka chili zielona z puszki - 10 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, czosnek, cukier, ocet balsamiczny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, temperówka do warzyw
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj, wytrzyj i przeciśnij przez tarkę do warzyw, aby powstał makaron z cukinii.
- Na patelnię wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli.
- Do cebuli dodaj pomidory z puszki i duś około 5-10 minut, aż powstanie gęsty sos.
- Dodaj makaron z cukinii, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 2 minuty.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, octem balsamicznym i cukrem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.