Makaron z cukinią

Opublikowano: 11.03.2021 r.
Makaron z semoliny, cukinia i śmietana – te trzy składniki tworzą podstawę pysznego przepisu na makaron z cukinią, który jest idealny na szybki, letni obiad. Połączenie delikatnie podsmażonej cukinii, kremowej śmietany i aromatycznego czosnku z parmezanem sprawia, że danie jest proste, a jednocześnie pełne smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron z semoliny - 200 g
- Cukinia - 200 g (Jedna mała cukinia)
- Oliwa z oliwek - 12 ml (Łyżka)
- Śmietana 12% - 200 g (Małe opakowanie)
- Ser parmezan - 30 g (Dwie łyżki startego sera)
- Czosnek - 10 g (Dwa żabki)
- Cebula - 50 g (Pół dużej cebuli lub jedna mała)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, skórka z cytryny, tymianek, bazylia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku, około 3,5 litrowym zagotuj minimum 2 litry wody (pozostaw miejsce na makaron),. Ugotuj makaron al'dente według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu posól makaron.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną drobno cebulę po 2-3 minutach dodaj rozgniecione ząbki czosnku.
- Cukinię pokrój w plasterki, półplasterki lub kostkę. Dodaj na patelnię.
- Całość podsmaż aż cukinia zmięknie a w trakcie dodaj dużą szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz odrobinę tymianku.
- Wyłącz ogień pod patelnią i pozostaw na 5 minut żeby całość lekko ostygła. Następnie dodaj śmietanę i zagotuj na małym ogniu.
- Połącz makaron z sosem, dodaj startą skórkę z 1/4 cytryny.
- Do podania dodaj świeżą bazylię i łyżkę startego parmezanu do każdej porcji.