Makaron z boczniakami
Opublikowano: 16.12.2021 r.
Makaron penne, boczniaki, suszone pomidory i świeży koperek to kluczowe składniki tego smacznego dania. Połącz wszystko w aromatycznym połączeniu z oliwą z oliwek oraz masłem klarowanym, a na koniec posyp startym parmezanem. To proste, ale pełne smaku połączenie, które z pewnością nasyci i zadowoli.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron penne - 400 g
- Boczniaki - 300 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Suszone pomidory - 200 g
- Oliwa z oliwek - 200 ml
- Masło klarowane - 50 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Ser parmezan - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.
- Rozgrzej na patelni masło klarowane i zeszklij cebulę.
- Pokrój boczniaki w paski.
- Posiekaj koper.
- Pokrój pomidory suszone.
- Zetrzyj na tarce parmezan.
- Na patelnię dodaj boczniaki i smaż przez 4-5 minut.
- Dodaj suszone pomidory, koper, dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj posiekaną papryczkę chilli i oliwę z oliwek, wymieszaj.
- W osolonej wodzie ugotuj makaron.
- Odcedź go i dodaj do sosu, wymieszaj, posyp parmezanem i wyłóż do głębokich talerzy.
Komentarz dietetyka
Makaron z boczniakami to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest bogate w węglowodany proste, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Danie jest także skarbnicą składników mineralnych oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny