Makaron z boczkiem
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Makaron spaghetti, boczek wędzony, czosnek i ser parmezan – to tylko kilka kluczowych składników, które sprawią, że ten przepis na makaron z boczkiem stanie się Twoim ulubionym. Dodatek śmietanki kremowej nadaje całości aksamitnej konsystencji, łącząc smakowite kawałki boczku z delikatnym makaronem.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron spaghetti - 250 g
- Boczek wędzony bez kości - 123 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Ser parmezan - 50 g (W kostce)
- Śmietanka kremowa 30% - 110 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, durszlak, praska do czosnku, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj ze śmietaną.
- Boczek pokrój w paseczki.
- Świeżą bazylię posiekaj.
- Makaron ugotuj według zaleceń producenta umieszczonych na opakowaniu.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek. Przysmażaj go, aż wytopi się z niego nieco tłuszczu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i po 1 min zmniejsz moc kuchenki, a potem wlej śmietanę z serem. Po ok. 3-4 min dodaj bazylię i całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 1 min.
- Makaron rozłóż na talerze.
- Na makaronie umieść porcję sosu śmietanowo-serowego z boczkiem.