Makaron z bobem
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Makaron penne, soczysty bób, groszek zielony, pachnący parmezan i oliwa z oliwek – to podstawowe składniki pysznego makaronu z bobem. Całość tworzy lekki i zdrowy posiłek, który można szybko przygotować. To idealne danie na chwilę, kiedy nie masz czasu na skomplikowane gotowanie, a chcesz zjeść coś smakowitego.
Składniki dla 2 porcji:
- Bób - 245 g (3 garście)
- Groszek zielony - 100 g (2/3 szklanki)
- Ser parmezan - 50 g (W kostce)
- Makaron penne - 150 g
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, durszlak, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ser zetrzyj na tarce.
- Bób ugotuj do miękkości (skórka będzie pomarszczona) w wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Odcedź, odstaw do lekkiego przestudzenia i obierz ze skórki.
- Groszek ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw na bok.
- Makaron ugotuj według zaleceń producenta zamieszonych na opakowaniu.
- Odcedź i umieść na talerzach. Dodaj groszek i bób.
- Następnie każdą porcję polej oliwą z oliwek i posyp startym serem. Podawaj od razu.