Makaron z białym serem na słono
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Makaron świderki, tłusty ser twarogowy, śmietana 18% i aromatyczny boczek wędzony to główne składniki tego sycącego i prostego dania. Do tego świeży koperek i podsmażana cebula na oleju rzepakowym, które dodają wyrazistego smaku. Prosty makaron z białym serem na słono to świetna opcja na szybki i smaczny obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Makaron świderki - 600 g
- Ser twarogowy tłusty - 500 g (2 małe kostki)
- Śmietana 18% - 300 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (2 małe pęczki)
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść makaron, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
- Gotuj makaron przez 8-9 minut.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój drobno.
- Posiekaj boczek w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę i boczek.
- Posiekaj koper i dodaj na patelnię, wymieszaj.
- W misce umieść twaróg, dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Do twarogu dodaj makaron, cebulę i wymieszaj.
- Podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Makaron z białym serem na słono to kaloryczne danie, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, przygotuj makaron z chudym serem. Potrawa zawiera dużą ilość białka zwierzęcego, które jest białkiem pełnowartościowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny