Makaron z bakłażanem
Opublikowano: 24.02.2022 r.
Makaron spaghetti, pomidory w puszce, bakłażan, cebula i czosnek - to wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania prostego i smacznego dania. Makaron z bakłażanem to aromatyczne połączenie warzyw i tradycyjnych włoskich smaków, idealne na szybki obiad, który zachwyci każdego miłośnika kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron spaghetti - 120 g (2 garści)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bakłażan - 300 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj pomidory z puszki, całość dopraw do smaku ziołami.
- Następnie dodaj bakłażan pokrojony w kostkę.
- Na końcu dodaj makaron, całość wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Moja wersja makaronu jest wegetariańska, czyli nie zawiera mięsa. Jeśli chcesz zadbać o dodatkową dawkę białka, śmiało dodaj mięso.
~ Oliwia Gawron, dietetyk