Makaron w sosie śmietanowym
Opublikowano: 28.06.2022 r.
Śmietana, cebula, czosnek i makaron penne to podstawowe składniki tego nieskomplikowanego, ale pysznego dania. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć idealny kremowy sos, który doskonale komponuje się z ugotowanym na al dente makaronem. Spraw, by Twój obiad był wyjątkowy dzięki temu aromatycznemu połączeniu.
Składniki dla 2 porcji:
- Śmietana 18% - 300 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Masło - 5 g (1 łyżeczka)
- Makaron penne - 140 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al. dente.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z masłem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek.
- Wlej śmietanę, podgrzewaj do momentu, aż zacznie bulgotać i dopraw. Dodaj tarty ser.
- Odcedzony makaron dodaj na patelnię i wymieszaj z sosem.
Komentarz dietetyka
Makaron w sosie śmietanowym jest daniem stosunkowo kalorycznym, a jednocześnie niebędącym dobrym źródeł witamin ani składników mineralnych, dlatego warto dodać do niego warzywa oraz źródło białka.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk