Makaron sojowy z kurczakiem

Opublikowano: 22.06.2021 r.
Makaron sojowy z kurczakiem to danie, w którym główne składniki to delikatne piersi kurczaka, aromatyczny sos sojowy oraz świeży imbir i czosnek. Dodaje się do tego sok z cytryny oraz miód, co tworzy wyjątkowo zbalansowaną mieszankę smaków. Całość wzbogacają chrupiące kawałki czerwonej papryki i marchewki, a na końcu, oczywiście, makaron sojowy, który doskonale chłonie wszystkie te smaki.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Sos sojowy - 60 ml (6 łyżek)
- Imbir korzeń - 5 g (1 łyżeczka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek czosnku)
- Sok z cytryny - 3 ml (1 łyżeczka)
- Miód - 25 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Marchewka - 170 g (1 duża marchewka)
- Makaron sojowy - 100 g
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wok
Przepis krok po kroku
- Marchewkę obierz, opłucz i przekrój na pół, a potem pokrój w plasterki.
- Paprykę opłucz, osusz i pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie pokrój paprykę w kostkę.
- Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Mięso opłucz, osusz i pokrój w paski. Następnie umieść je w misce i dodaj tam 4 łyżki sosu sojowego oraz nieco świeżo mielonego pieprzu. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Makaron sojowy przygotuj według zaleceń na opakowaniu. Następnie odsącz go na sitku i odstaw na bok.
- W woku rozgrzej olej. Następnie dodaj imbir i czosnek. Przysmażaj je przez ok. 1 min. Następnie wrzuć mięso i całość dobrze wymieszaj. Gdy pierwsza strona się przysmaży, obróć mięso na drugą stronę.
- W szklance wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego i 125 ml wody (1/2 szklanki).
- Do woka dorzuć marchewkę i paprykę. Podsmażaj ok. 2 min i wlej zawartość szklanki. Dobrze wymieszaj.
- Całość duś pod przykryciem ok. 5 minut.
- W szklance wymieszaj 60 ml wody (ok. 1/4 szklanki), miód i sok z cytryny.
- Do woka dodaj zawartość szklanki i makaron. Wymieszaj i smaż całość ok. 3 min.
- Podawaj od razu.