Makaron sojowy z krewetkami
Opublikowano: 16.09.2022 r.
Makaron sojowy i krewetki to główne składniki tego przepisu. Do tego dorzuć smakowitą paprykę czerwoną, cebulę oraz aromatyczny szczypiorek. Całość idealnie dopełni sos sojowy i odrobina oliwy z oliwek, które nadadzą daniu pyszny azjatycki akcent. Idealne połączenie smaków w jednym talerzu!
Składniki dla 3 porcji:
- Makaron sojowy - 150 g
- Krewetki - 250 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Sos sojowy - 40 ml
- Cukier - 5 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Marchewka - 45 g
- Cebula - 50 g
- Szczypiorek - 30 g
- Ocet balsamiczny - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, mielony czosnek, trawa cytrynowa, papryka chilli
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron włóż do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości.
- Krewetki obierz z pancerzyków dokładnie je oczyść. Następnie opłucz je w wodzie i osusz.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Dodaj krewetki. Smaż 2 minuty.
- Marchewkę i paprykę pokój w paseczki i dodaj na patelnię. Całość smaż przez 5 minut.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy, cukier, ocet, i przyprawy. Całość wylej na patelnię, duś przez 5 minut.
- Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 minut.
- Makaron podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, która dostarcza naprawdę sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny