Makaron smażony z warzywami
Opublikowano: 04.09.2023 r.
Makaron udon, mrożone warzywa na patelnię – mieszanka chińska, sos sojowy, papryka czerwona i żółta oraz olej sezamowy to kluczowe składniki tego smakowitego dania. Smażone na odrobinie oleju rzepakowego, z dodatkiem oryginalnego smaku czosnku i sezamu, tworzą pyszny i szybki posiłek pełen azjatyckich aromatów.
Składniki dla 4 porcji:
- Mrożone warzywa na patelnię - 450 g (mieszanka chińska)
- Makaron udon - 200 g
- Sos sojowy - 40 ml
- Olej sezamowy - 20 ml
- Czosnek - 10 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Papryka żółta - 70 g
- Sezam nasiona - 20 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cukier trzcinowy - 30 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojony w plasterki czosnek, następnie dodaj pokrojoną paprykę oraz mrożone warzywa na patelnię. Smaż 10-15 minut, aż zmiękną.
- Następnie dodaj ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.
- W małej miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, 3 łyżki wody oraz cukier trzcinowy. Wlej sos na patelnie z makaronem i warzywami. Wszystko dobrze wymieszaj, smaż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
- Na suchej patelni podpraż sezam. Posyp nim gotowe danie.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny