Makaron ryżowy z warzywami
Opublikowano: 09.08.2021 r.
Makaron ryżowy, czerwone papryki, cebula i czosnek - to główne składniki, które nadają temu daniu wyjątkowy smak. Dodaj do tego marchewkę, pieczarki i oliwę z oliwek, a na koniec posyp wszystko świeżym szczypiorkiem. Proste, ale pełne smaku danie, idealne na szybki obiad lub lżejszą kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 200 g
- Papryka czerwona - 460 g (2 szt)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pieczarki - 100 g (5 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, kurkuma, chilli, imbir mielony, sos rybny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miseczka, wok
Przepis krok po kroku
- W woku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w cząstki cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj drobno posiekany czosnek.
- Marchew obierz. Pokrój razem z papryką w paseczki. Dorzuć je do warzyw na patelni.
- W osobnym garnku ugotuj makaron ryżowy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź.
- Pieczarki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do pozostałych składników.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy, sos rybny, sól, pieprz, kurkumę, imbir i chili. Tak przygotowany sos wlej do warzy. Duś 5 minut.
- Do dania dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
To danie jest niezwykle zdrowe i pełne witamin ze względu na dużą zawartość warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny