Makaron ryżowy z tuńczykiem

Opublikowano: 24.01.2024 r.
Makaron ryżowy, tuńczyk w sosie własnym, cebula szalotka i pomidory koktajlowe to kluczowe składniki przepisu na pyszne i szybkie danie. Przygotowanie zajmie dosłownie chwilę, a efekt zaskoczy każdego. Ten przepis to doskonały przykład, jak w prosty sposób można stworzyć coś wyjątkowego z podstawowych składników, które często mamy pod ręką.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron ryżowy - 200 g
- Tuńczyk w sosie własnym - 120 g (1 puszka)
- Cebula szalotka - 30 g
- Kukurydza konserwowa - 75 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Masło - 20 g (1 łyżka stołowa)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Tuńczyka podziel przy pomocy widelca na mniejsze kawałki.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i przekrój na pół.
- Cebulkę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim szalotkę.
- Następnie dodaj tuńczyka oraz kukurydzę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podgrzewaj chwilę.
- Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Makaron podawaj z podsmażonym tuńczykiem oraz pomidorkami bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Makaron ryżowy z tuńczykiem to doskonała propozycja na szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Warto włączyć do diety ryby, ponieważ stanowią one doskonałe źrodło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny