Makaron ryżowy z tofu

Opublikowano: 12.04.2022 r.
Makaron ryżowy, tofu wzbogacane wapniem, soczysta marchewka, świeży szczypiorek i ostra papryczka chili to kluczowe składniki tego azjatyckiego dania. Wszystko podsmażone na oleju rzepakowym tworzy zgrany duet smaków i tekstur. Idealne na szybki obiad pełen aromatów!
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron ryżowy - 100 g
- Marchewka - 50 g (1 marchew)
- Tofu wzbogacane wapniem - 120 g
- Szczypiorek - 20 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 20 g
- Przyprawy - sos sojowy, sok z cytryny, imbir mielony, olej sezamowy, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, wok
Przepis krok po kroku
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Następnie w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim makaron. Dodajemy do niego imbir, czosnek oraz startą marchewkę.
- Tofu kroimy w małą kostkę i dodajemy je do makaronu. Smażymy składniki, mieszając je raz na jakiś czas.
- Na koniec dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i pokrojoną papryczkę chilli. Danie smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu.
- Podajemy je z posiekanym szczypiorkiem oraz sokiem z cytryny.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy je na stałe wprowadzić do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk