Makaron ryżowy z sosem sojowym

Opublikowano: 19.03.2022 r.
Piersi kurczaka, czerwona papryka, marchewka i suszone grzyby mun to zgrana paczka, która w połączeniu z makaronem ryżowym tworzy wyjątkowe danie. Do tego jeszcze trochę pora, selera i oleju rzepakowego, by całość miała odpowiedni balans smaków. Pokochasz ten miks prostych, ale wyrazistych składników!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Marchewka - 50 g
- Papryka czerwona - 150 g
- Por - 50 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Grzyby mun suszone - 50 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Makaron ryżowy - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, imbir mielony, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Paprykę dokładnie myjemy i kroimy ją w słupki. Tę samą czynność powtarzamy z marchewką.
- Zieloną część pora kroimy w krążki, a seler obieramy i również kroimy w słupki.
- Mięso z kurczaka kroimy w paski oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso na złoty kolor.
- Następnie dodajemy warzywa oraz grzyby mun. Składniki doprawiamy oraz wlewamy sos sojowy. Całość mieszamy. Składniki trzymamy na patelni do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Danie podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na co dzień wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk