Makaron ryżowy z łososiem
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Makaron ryżowy, wędzony łosoś oraz suszone pomidory w oleju - to główne składniki, które tworzą wyjątkowy smak tego dania. Dodatek szpinaku i natki pietruszki dopełnia całość, tworząc świeże i sycące połączenie. Cebula dodaje nieco słodyczy i aromatu, stanowiąc idealne tło dla pozostałych składników.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron ryżowy - 150 g
- Łosoś wędzony - 150 g
- Cebula - 50 g
- Suszone pomidory w oleju - 70 g
- Natka pietruszki - 10 g
- Szpinak - 40 g
- Przyprawy - sól, tymianek, oregano, pieprz ziołowy, estragon świeży
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Pomidory odcedź z oleju. Pokrój w cienkie paseczki.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni podgrzej łyżkę oleju z pomidorów. Na nim podsmaż cebulę, aż się zezłoci. Następnie dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
- Następnie dodaj pomidory i pokrojonego na kawałki łososia. Dodaj jeszcze po pół łyżeczki pieprzu ziołowego, oregano, tymianku i estragonu. W razie potrzeby dopraw do smaku.
- Gdy łosoś się podgrzewa, przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przełóż makaron na patelnie i wymieszaj z sosem.
- Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią gotowe danie na talerzu.
Komentarz dietetyka
Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk