Makaron ryżowy z kurczakiem

Opublikowano: 20.09.2021 r.
Makaron ryżowy, piersi kurczaka, marchewka, papryka zielona i grzyby mun - to główne składniki przepisu, który łączy w sobie kiszone azjatyckie nuty z odrobiną europejskiej prostoty. Dodatnie oliwy z oliwek do podsmażenia składników daje daniu przepyszny aromat, który podkreśla smak warzyw i kurczaka.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 200 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Por - 140 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Papryka zielona - 230 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Grzyby mun suszone - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, curry, chilli, kumin, imbir mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, miseczka, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Makaron ryżowy ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie lekko rumiana, dodaj do niej kurczaka pokrojonego w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i curry. Smaż przez 10 minut.
- Marchew i por obierz i pokrój w cienkie paski. Paprykę porządnie umyj i również pokrój w paseczki. Dodaj warzywa na patelnię. Dodaj również grzyby. Całość smaż przez 15 minut.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy, chili, kumin i imbir. Całość wlej na patelnię (dodaj też wodę jeśli trzeba) i dokładnie wymieszaj. Dodaj do warzyw makaron i ponownie zamieszaj.
Komentarz dietetyka
To zdrowe dnie, które dostarcza sporo białka, a także witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny