Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Opublikowano: 19.01.2022 r.
Makaron ryżowy, soczyste piersi kurczaka i papryka czerwono-żółta to absolutne gwiazdy tego tajskiego dania. Dodajmy do tego czerwoną pastę curry i mleko kokosowe, które wprowadzają cudowną, kremową konsystencję i peeełny smak. Szczegóły o tym, jak te składniki zmieniają się w pełen aromatów i kolorów obiad, znajdziesz w przepisie.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 90 g
- Papryka czerwona - 120 g
- Papryka żółta - 120 g
- Czerwona pasta curry - 10 g
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 200 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Makaron ryżowy - 150 g
- Przyprawy - sos sojowy, curry, imbir mielony, czosnek granulowany, czerwona pasta curry
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka umyj, oczyść z błonek i pokrój w cienkie paseczki.
- Dopraw mięso przyprawą curry, czosnkiem granulowanym i imbirem.
- Podsmaż na połowie oleju na patelni. Gdy się zrumieni, przełóż do innego naczynia.
- W tym czasie umyj i wytnij gniazda nasienne z papryk. Następnie pokrój je w cienkie paseczki.
- Cebulę pokrój w kostkę a marchewkę zetrzyj na tarce.
- Na pozostałym oleju podsmaż warzywa.
- Następnie wlej mleko kokosowe, dodaj pastę curry i imbir. Dołóż również kurczaka.
- Wszystko razem gotuj przez około 15 minut.
- W tym czasie przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Ostrożnie odlej trochę płynu z patelni i dodaj do niej makaron.
- Smaż wszystko razem jeszcze chwilę i dopraw sosem sojowym do smaku.
- Podawaj posypany szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk