Makaron ryżowy po chińsku
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Makaron ryżowy, piersi kurczaka, marchewka, por, grzyby mun i papryka czerwona – to kluczowe składniki makaronu ryżowego po chińsku, który zachwyci Cię swoją prostotą i bogactwem smaków. Połączenie tych składników tworzy danie lekkie, zdrowe i pełne aromatów. Przepis jest szybki i nieskomplikowany, idealny na każdy dzień.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 200 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Marchewka - 50 g (1 marchew)
- Por - 50 g
- Grzyby mun suszone - 50 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Fasola mung kiełki - 50 g
- Papryka czerwona - 100 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, imbir mielony, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Gotowy przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.
- Mięso myjemy i kroimy w paski. Doprawiamy je solą i pieprzem.
- Następnie por kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w paski. Natomiast marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim warzywa. Dodajemy do nich mięso i całość smażymy dalej, aż kurczak będzie miękki. Danie doprawiamy czosnkiem, imbirem i papryką ostrą.
- Na koniec dodajemy makaron ryżowy i sos sojowy. Całość mieszamy i trzymamy na patelni jeszcze kilka minut.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy na co dzień wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk