Makaron po tajsku z kurczakiem

Opublikowano: 13.12.2021 r.
Piersi kurczaka, makaron ryżowy i mleczko kokosowe to główne składniki makaronu po tajsku z kurczakiem. Do tego dorzucamy marchewkę, czerwoną paprykę i cebulę czerwoną, które dodają kolorów i chrupkości. Kluczowe są też pieczarki, które znakomicie komponują się z resztą składników. Wyjdzie z tego niesamowity, kremowy, a przy tym zdrowy posiłek, pełen smaku i aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Makaron ryżowy - 170 g
- Mleczko kokosowe - 250 ml
- Marchewka - 100 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Cukier - 6 g (1 łyżeczka)
- Cebula czerwona - 100 g
- Pieczarki - 250 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, curry, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wlej olej na patelnię i rozgrzej go.
- Mięso umyj i pokrój w kostkę. Przypraw pieprzem oraz curry.
- Podsmaż mięso na oleju.
- Pokrój cebulę w kostkę, dodaj do mięsa.
- Obierz ząbek czosnku i wrzuć na patelnię.
- Paprykę pokrój w paski, a marchewkę w malutkie słupki. Pieczarki pokrój w ćwierć plastry. Smaż razem z mięsem, aż się zarumienią i trochę zmiękną.
- Po tym czasie wlej do warzyw oraz mięsa mleczko kokosowe, około 4 łyżki sosu sojowego i tyle samo rybnego. Dodaj też 4 łyżki octu, trochę startego imbiru, cukier i całość zagotuj.
- Połącz ugotowany, odcedzony makaron z warzywami i mięsem, wszystko razem jeszcze podsmaż, by sos się zredukował.
Komentarz dietetyka
Makaron po tajsku jest dobrym posiłkiem na diecie bezglutenowej. Nadaje się też w diecie bez nabiału. Jest zbilansowany i zawiera wszystkie składniki odżywcze.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości