Makaron po meksykańsku
![makaron po meksykańsku Makaron meksykański z papryczką](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/44/4469/main-l_l.webp)
Opublikowano: 18.12.2021 r.
Makaron pełnoziarnisty, fasola, papryczka chili, cebula czerwona i ser cheddar to główne składniki tego smakowitego, meksykańskiego dania. Połączone z przecierem pomidorowym oraz kukurydzą, tworzą wybuchową mieszankę smaków, która rozpali każde podniebienie. Idealna potrawa na szybki i pożywny obiad!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - 250 g
- Fasola konserwowa - 200 g (pół puszki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 8 g (2 szt)
- Kukurydza konserwowa - 85 g (pół mini puszki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Ser cheddar - 80 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, kolendra nasiona mielone
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedź go.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie.
- Papryczkę pokrój bardzo drobno i dodaj do cebuli. Całość smaż przez 2 minuty.
- Fasolę i kukurydzę odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych warzyw na patelni. Podsmaż kolejne 2 minuty.
- Na patelnię wlej 1/2 szklanki wody, przecier pomidorowy i dodaj przyprawy. Wrzuć makaron i duś przez 5 minut.
- Gotowe danie podawaj z tartym serem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna błonnika i białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny