Makaron po koreańsku
Opublikowano: 22.05.2023 r.
Makaron ryżowy, chrupiąca papryka czerwona, tofu oraz aromatyczny sos sojowy to kluczowe składniki tego koreańskiego dania. Nie może też zabraknąć wyrazistego kimchi i odrobiny sfermentowanej pasty z fasoli i chili, które nadają potrawie wyjątkowego, pikantnego charakteru. Wszystko razem tworzy harmonijną mieszankę smaków, idealną na szybką, orientalną przygodę kulinarną.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 150 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 90 g
- Tofu wzbogacane wapniem - 180 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Szczypiorek - 45 g
- Sos sojowy - 30 ml
- Sfermentowana pasta z fasoli i chili (tobanjan) - 6 g
- Cukier - 10 g
- Ocet ryżowy - 15 ml
- Imbir mielony - 2 g
- Kimchi - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ryżowy ugotuj w lekko osolonym wrzątku do miękkości.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim pokrojone w kostkę warzywa i tofu.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy, pastę chili, imbir, płaską łyżeczkę czosnku, cukier i ocet. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- Sos wylej na patelnię i duś w nim warzywa. Gdy zmiękną, dodaj makaron wraz z 1 chochelką wody z gotowania. Dodaj kimchi.
- Całość smaż, mieszając.
- Gotowe danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem
Komentarz dietetyka
To danie, które jest zdrowe i odżywcze. Sprawdzi się więc na zdrowej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny