Makaron po chińsku
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Makaron ryżowy, piersi kurczaka, sos sojowy i papryka czerwona to absolutni bohaterowie tego przepisu na makaron po chińsku. Do tego dorzucamy chrupiącą marchewkę i cebulę, nie zapominając o odrobince szczypiorku na koniec. Wszystko podsmażone na oliwie z oliwek, z lekką nutą słodyczy od cukru. Idealny balans smaków i aromatów!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 400 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Sos sojowy - 75 ml
- Cukier - 10 g (2 łyżeczki)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Szczypiorek - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet ryżowy, imbir mielony, mielony czosnek, trawa cytrynowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, miseczka
Przepis krok po kroku
- Makaron włóż do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
- Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę, dodaj go do cebuli. Całość smaż przez 10 minut.
- Marchewkę i paprykę pokój w paseczki i dodaj na patelnię. Całość smaż przez 5 minut.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy (3 łyżki), cukier, ocet (2 łyżki) i przyprawy. Całość wylej na patelnię, duś przez 5 minut.
- Dodaj do mięsa makaron i dokładnie wymieszaj, smaż kolejne 5 minut.
- Makaron podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie pełne warzyw i dostarczające sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny