Makaron po azjatycku

Opublikowano: 20.02.2023 r.
Makaron ryżowy, soczyste piersi z kurczaka i mieszanka chińskich warzyw to główne elementy tego azjatyckiego przysmaku. Całość doprawiona sosem sojowym i posypana chrupiącym sezamem sprawia, że ten makaron to doskonały balans smaków i tekstur. Prosto, szybko i pysznie – idealne na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron ryżowy - 400 g
- Mieszanka warzyw chińskich (mrożona) - 750 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Olej rzepakowy - 25 ml (3 łyżki stołowe)
- Sos sojowy - 40 ml
- Sezam nasiona - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
- Papryczkę chilli posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka.
- Dodaj warzywa, sos sojowy i duś pod przykryciem przez 7-8 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę imbirem.
- Makaron ryżowy namocz w gorącej wodzie.
- Wymieszaj makaron z warzywami.
- Podawaj udekorowany prażonym sezamem.
Komentarz dietetyka
Makaron po azjatycku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Makaron zawiera małą ilość kalorii i sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny