Makaron na słodko z duszonym jabłkiem i twarożkiem
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Makaron muszelki, ser twarogowy, duszone jabłko i śmietana to główne składniki tego wyjątkowego dania. Dodatek cukru i orzechów włoskich sprawia, że deser staje się nie tylko smakowity, ale również aromatyczny. To połączenie prostoty i wyjątkowego smaku, które zaskoczy każdego. Idealne na słodkie zakończenie dnia.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron muszelki - 120 g
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Śmietana 12% - 70 g
- Jabłko - 250 g
- Cukier - 40 g (4)
- Orzechy włoskie - 30 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron w wodzie zgodnie z instrukcją,
- Jabłka obierz, umyj. Pokrój w niewielką kosteczkę. Dodaj na patelnię razem z niewielką ilością wody oraz łyżką cukru. Dodaj też cynamon i duś całość około 10 minut.
- Ser wymieszaj ze śmietaną, cukrem (3 łyżki) oraz aromatem waniliowym.
- Ugotowany makaron wyłóż do miseczki. Polej twarożkiem i dodaj duszone jabłka. Posyp wszystko posiekanymi orzechami.