Makaron chiński z kurczakiem

Opublikowano: 13.12.2021 r.
Makaron Mie, soczyste piersi kurczaka, brokuły, papryka i cebula tworzą niezłą warzywną bazę. Do tego dodaj chrupiący czosnek, marchewkę i odrobinę cebulki dymki. Całość podsmaż na oleju rzepakowym i polej sosem sojowym dla pełni smaku. Na koniec posyp sezamem.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron Mie - 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Brokuły - 125 g (0,25 sztuki)
- Papryka żółta - 110 g (0,5 sztuki)
- Cebula - 25 g (0,5 małej)
- Cebula czerwona - 25 g (0,5 małej)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Marchewka - 50 g (1 mała)
- Cebula dymka - 20 g (1 łodyga)
- Sezam nasiona - 10 g (2 łyżeczki)
- Sos sojowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet ryżowy, imbir mielony, olej sezamowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska, drewniana łyżka, wok
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego, szczyptę imbiru, soli i pieprzu.
- Marchewkę pokrój w słupki, paprykę w paski a cebulę w ćwiartki, brokuła podziel na różyczki, ząbki czosnku delikatnie rozgnieć.
- Brokuła ugotuj al dente wraz z makaronem.
- W woku rozgrzej olej.
- Dodaj cebulę i marchewkę. Podsmaż.
- Do woka dodaj kurczaka bez marynaty. Podsmaż szybko.
- Dodaj pozostałe warzywa, makaron oraz marynatę. Zredukuj sos przez około 3 minuty.
- Przełóż na talerz, dodaj sezam, odrobinę oleju sezamowego i cebulkę dymkę.
Komentarz dietetyka
Makaron chiński z kurczakiem to fantastyczne, lekkie i zdrowe danie kuchni azjatyckiej.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki