Majonez z awokado

Opublikowano: 28.06.2025 r.
Awokado, oliwa z oliwek, musztarda i odrobina czosnku – to magiczna czwórka, która sprawi, że twój majonez będzie nie tylko pyszny, ale też zdrowy i pełen smaku. Wyobraź sobie gładką, kremową konsystencję, którą łatwo uzyskasz dzięki dojrzałym awokado, a całość doprawiona delikatnym aromatem czosnku i wyrazistością musztardy.
Składniki dla 10 porcji:
- Awokado - 300 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Musztarda - 10 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Awokado przetnij na pół, usuń z niego pestkę i wydrąż miąższ.
- Miąższ awokado przełóż do pojemnika blendera. Dodaj do niego 2 łyżki soku z cytryny, musztardę, oliwę z oliwek oraz obrany ząbek czosnku.
- Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolita masę.
- Na koniec majonez z awokado dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowy majonez wykorzystaj jako dodatek do potraw lub przechowuj go w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce przez maksymalnie 7 dni.
Komentarz dietetyka
Majonez z awokado to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu potraw. Warto wykorzystać go jako dodatek do jaj faszerowanych serwowanych podczas świąt.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny