Mai tai
Opublikowano: 22.09.2021 r.
Rum biały, triple sec i sok z cytryny — to trio, które nadaje mai tai charakterystyczny smak. Dodaj odrobinę syropu migdałowego i sok ananasowy, a całość uzupełnij lodem i syropem cukrowym. Ten tropikalny drink jest idealny na letnie wieczory.
Składniki dla 2 porcji:
- Rum biały - 60 ml
- Triple sec - 15 ml
- Sok z cytryny - 30 ml
- Syrop migdałowy - 10 ml
- Sok ananasowy - 40 ml (2 łyżki stołowe)
- Lód - 70 g
- Syrop cukrowy - 20 ml
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- shaker
Przepis krok po kroku
- Do shakera włóż pokruszony lód, wlej sok ananasowy, syrop migdałowy, syrop cukrowy, sok z cytryny, rum i wymieszaj.
- Przelej koktajl do wysokiej szklanki a na koniec wlej triple sec cienką stróżką aby powstały dwie warstwy koloru.
Komentarz dietetyka
Drinki na bazie alkoholu zawierają dużo kalorii. Często także są wyrobem wysokocukrowym. Powinny występować w naszej diecie możliwie jak najrzadziej. Alkohol obciąża naszą wątrobę gdyż to wątroba rozkłada alkohol, który spożywamy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny