Maczka grzybowa na wigilię
Opublikowano: 15.12.2021 r.
Suszone grzyby, dobra mąka pszenna i aromatyczny czosnek to kluczowe składniki, które sprawiają, że maczka grzybowa na wigilię jest wyjątkowo smaczna. Przepis na tę tradycyjną zupę wigilijną bazuje także na bulionie warzywnym, który dodaje głębi smaku. To prosta, a zarazem niezwykle aromatyczna potrawa, idealna na święta.
Składniki dla 5 porcji:
- Suszone grzyby - 250 g
- Mąka pszenna typ 550 - 25 g (2 czubate łyżki stołowe)
- Czosnek - 30 g (1 mała główka)
- Kostka warzywna - bulion warzywny - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Grzyby zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na noc.
- Namoczone grzyby wraz z wodą umieści w garnku i ugotuj do miękkości.
- Grzyby odcedź z wywaru, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do garnka z wywarem.
- Czosnek obierz i posiekaj na mniejsze kawałki.
- Następnie do wywaru z grzybami dodaj przyprawy wedle uznania, posiekany czosnek oraz kostkę warzywną.
- Całość gotuj jeszcze chwilę.
- Następnie mąkę rozmieszaj z małą ilością wody.
- Zawiesinę z mąki dodaj do wywaru z grzybami i gotuj chwilę.
- Tak przygotowane danie podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Maczka grzybowa na wigilię to doskonała propozycja na danie postne. Stanowić będzie również doskonałe źródło niektórych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny