Maczanka z blinami
Opublikowano: 21.12.2021 r.
Boczek wędzony, maślanka i cebula tworzą bazę smakową maczanki z blinami. Dodatkowo śmietanka kremowa i smalec nadają potrawie kremową konsystencję i głęboki smak. Natka pietruszki dodaje świeżości i koloru. To zestawienie składników tworzy wyjątkową potrawę o bogatym, komfortowym smaku, idealną na sycącą kolację.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Maślanka 2% - 340 ml
- Boczek wędzony bez kości - 400 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Smalec - 100 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Wbij jajka, wlej maślankę i doda soli, wymieszaj składniki.
- Na patelni rozgrzej smalec.
- Wlewaj ciasto łyżką i smaż, aż będzie rumiane.
- Obierz cebulę z łuski i pokrój w kostkę.
- Zeszklij na łyżce smalcu.
- Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż chwilę.
- Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj, gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje.
- Bliny podawaj na talerzyku a maczankę obok w misce.
Komentarz dietetyka
Maczanka z blinami jest daniem zawierającym dużą ilość tłuszczu. Zawiera dużą ilość kalorii, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej, powinny zwracać uwagę na wielkość porcji.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny