Maca
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Mąka pszenna typ 500 i mąka żytnia typ 2000 to podstawa do przygotowania tradycyjnej macy. Chrupiące, cienkie placki świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnych dań lub nawet jako samodzielna przekąska. Idealne na przekąskę lub do zabrania ze sobą na wynos!
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Mąka żytnia typ 2000 - 400 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę pszenną i żytnią umieść w misce, dodaj wodę (około szklanki) i sól.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Pozostaw je do odpoczęcia na 50 minut.
- Po tym czasie ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko.
- Upiecz na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z oliwek.
- Maca powinna być lekko przyrumieniona.
Komentarz dietetyka
Maca to domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów. Połączenie mąki pszennej i żytniej obniża indeks glikemiczny. Chleb zawiera dużą ilość błonnika.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny