Mac cheese
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Makaron kolanka, ser cheddar, mleko i masło - to główne składniki, które sprawią, że twoje mac cheese będzie wyjątkowo kremowe i pełne smaku. Ta klasyczna, sycąca potrawa to idealne rozwiązanie na szybki i pyszny obiad czy kolację, która zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron kolanka (coquillettes) - 250 g
- Masło - 50 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Ser cheddar - 200 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, rondel
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
- W rondlu rozgrzej masło. Przesiej do niego mąkę i zacznij energicznie mieszać.
- Gdy całość zagotuje się, dodawaj małymi porcjami mleko, ciągle mieszając.
- Gdy składniki połączą się, dodaj 3/4 startego sera, szczyptę soli i pieprzu oraz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
- Gdy masa będzie gęsta i bez grudek wymieszaj ją z ugotowanym i odcedzonym makaronem.
- Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego pokrytego oliwą. Całość posyp resztą startego sera.
- Makaron zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo tłuszczów nasyconych, a także jest wysokokaloryczna, nie powinna więc gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny