Loukoumades
Opublikowano: 27.07.2023 r.
Drożdże, mleko o temperaturze pokojowej, mąka pszenna, cukier, olej do smażenia i miód – to klucz do przepisu na loukoumades. Te małe, złociste kuleczki ciasta smaży się na głębokim oleju, dzięki czemu są chrupiące z zewnątrz i miękkie wewnątrz. Na koniec oblewa się je miodem, co daje im niepowtarzalną słodycz.
Składniki dla 10 porcji:
- Drożdże świeże - 15 g
- Mleko 2% - 100 ml (o temperaturze pokojowej)
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Cukier - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
- Miód - 40 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, robot kuchenny, duża miska, ściereczka, łyżka
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie do miski dodaj pozostałą mąkę, mleko, 100 ml wody o temperaturze pokojowej, cukier, 1 łyżkę oleju, szczyptę soli i zacznij wyrabiać ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego).
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- W szerokim garnku rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj kulki ciasta o wielkości orzecha. Pączki smaż na średniej mocy palnika z każdej strony na złoty kolor.
- W małym garnuszku podgrzej miód oraz 2 łyżki wody. Syropem lekko polej usmażone pączki.
- Gotowe pączki podawaj jako deser.
Komentarz dietetyka
Loukoumades to pyszne pączki. Potrawa smażona jest na głębokim tłuszczu, dlatego nie jest wskazana dla osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny