Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Opublikowano: 28.04.2025 r.
Łosoś filet, mrożony szpinak, suszone pomidory, śmietanka kremowa 30%, ser feta i ciasto francuskie - te składniki sprawią, że Twój obiad nabierze nowego wymiaru! Wyobraź sobie delikatnego łososia otulonego aromatycznym szpinakiem, który jest doprawiony suszonymi pomidorami, a to wszystko zapakowane w superchrupiące ciasto francuskie. Brzmi pysznie? Czas działać!
Składniki dla 5 porcji:
- Łosoś filet - 400 g
- Szpinak mrożony - 300 g
- Suszone pomidory - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Ser Feta - 100 g
- Ciasto francuskie - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Filet oczyść z ości.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Filet umieść na patelni i smaż przez 5 minut z obydwu stron.
- Filet oddziel od skóry.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek.
- Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez 3-4 minuty.
- Wlej śmietanę i dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.
- Dodaj posiekane pomidory suszone i pokruszony ser feta.
- Ciasto francuskie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na cieście ułóż szpinak oraz łososia.
- Zwiń w sakiewkę i dokładnie zlep brzegi.
- Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Łosoś jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych korzystnie wpływających na nasz organizm.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny