Łosoś ze szpinakiem
Opublikowano: 15.06.2022 r.
Łosoś, czosnek, szpinak, ser feta, koperek. Te składniki to podstawa super prostego i pysznego dania, które zrobisz w mgnieniu oka. Podpieczony filet z łososia w towarzystwie szpinaku z fetą zyskuje na smaku dzięki świeżemu koperkowi i odrobinie cytryny, dodając całości świeżości i aromatu.
Składniki dla 5 porcji:
- Łosoś filet - 1000 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Szpinak - 500 g
- Ser Feta - 200 g
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Cytryna - 100 g (1 średnia sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Filet z łososia oczyść z ości.
- Dopraw go solą i pieprzem i podziel na porcje.
- Szpinak umyj dokładnie i osusz na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj szpinak i dopraw go solą i pieprzem.
- Podduś na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
- Łososia umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na łososia wyłóż szpinak i dodaj pokruszoną fetę.
- Cytrynę pokrój w plastry i ułóż je na szpinaku.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Na koniec posyp całość posiekanym koprem.
- Podawaj z dodatkiem świeżych warzyw i kaszy.
Komentarz dietetyka
Łosoś ze szpinakiem to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Łosoś świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej, gdyż pozwoli zachować sytość na dłużej. Danie jest odpowiednie także dla osób chorujących na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny