Łosoś ze szparagami
Opublikowano: 20.02.2023 r.
Łosoś, szparagi, cytryna, masło i czosnek – to główne składniki potrzebne do stworzenia pysznego dania z łososia ze szparagami. Ta kombinacja smaków jest nie tylko prosta do przygotowania, ale także zdrowa i pełna aromatów. Spróbujmy przyjrzeć się temu, jak z tych kilku składników wyczarować wyśmienity obiad.
Składniki dla 2 porcji:
- Łosoś filet - 500 g
- Cytryna - 100 g (1 średnia sztuka)
- Szparagi - 300 g
- Masło - 30 g (miękkie)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka
Przepis krok po kroku
- Filet z łososia połóż na desce do krojenia skórą do dołu i przesuwając delikatnie nożem, usuń z niego skórę.
- Łososia bez skóry podziel na porcje.
- Filety łososia umyj i osusz. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz skrop sokiem z połowy cytryny.
- Drugą połowę cytryny pokrój w plasterki.
- Szparagi umyj i mogłam z nich twarde końce.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż szparagi, a na ich wierzchu porcje łososia.
- Masło włóż do miseczki, przeciśnij do nieco czosnek oraz dodaj posiekany koper. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Masłem posmaruj wierzch łososia i ułóż na nim plastry cytryny.
- Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 15 minut.
- Upieczonego łososia podawaj ze szparagami bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Łosoś ze szparagami to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Łosoś stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć go do diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny