Łosoś z piekarnika
Opublikowano: 18.05.2021 r.
Łosoś, cytryna, masło, sok z cytryny i koperek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przyrządzić pysznego łososia z piekarnika. Prosty, ale wyrazisty w smaku przepis, dzięki któremu ryba zachowuje soczystość i delikatność. Nawet jeśli gotowanie to nie twoja mocna strona, ten przepis wyjdzie znakomicie!
Składniki dla 2 porcji:
- Łosoś filet - 400 g (2 filety)
- Sok z cytryny - 36 ml (3 łyżki)
- Cytryna - 25 g (2 plastry)
- Masło - 15 g (2 łyżeczki)
- Koperek - 25 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Łososia połóż na kawałku folii aluminiowej, takiej wielkości aby móc ją szczelnie zamknąć. Pod łososia włóż łodygi koperku. Zostaw część i poszatkuj.
- Łososia polej sokiem z cytryny, połóż równomiernie masło. Posyp sporą szczyptą soli i pieprzu.
- Na wierzch łososia połóż plasterki cytryny i posyp pozostałą częścią koperku.
- Szczelnie zawiń w folię aluminiową.
- Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Łosoś z piekarnika jest wyśmienity, lekkim i zdrowym daniem. Polecam go wprowadzić regularnie do diety.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki