Łosoś z patelni
Opublikowano: 26.08.2021 r.
Łosoś filet, olej rzepakowy i masło to kluczowe składniki w tym pysznym przepisie na łososia z patelni. Łączysz je z odrobiną czosnku i świeżym rozmarynem, co daje niezwykle aromatyczne i soczyste danie. Prosta kombinacja, która sprawi, że Twój łosoś będzie smakować jak z restauracji.
Składniki dla 1 porcji:
- Łosoś filet - 200 g (1 filet)
- Olej rzepakowy - 6 ml (1 łyżeczka)
- Masło - 7 g (1 łyżeczka)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Rozmaryn świeży - 1 g (gałązka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia
Przepis krok po kroku
- Patelnie mocno rozgrzej z olejem.
- Na patelnię połóż łososia skórą do patelni. Smaż na średnim ogniu przez 4 minuty.
- Przełóż łososia na drugą stronę, dodaj na patelnię masło, rozmaryn i ząbek czosnku.
- Smaż 4 minuty.
Komentarz dietetyka
Łosoś z patelni to jedna z propozycji podania wyśmienitej ryby. Przepis jest łatwy, szybki i ze zdrowymi dodatkami tworzy zdrowe danie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki