Łosoś z grilla
Opublikowano: 02.04.2021 r.
Łosoś filet i oliwa z oliwek to duet, który w prosty sposób zamieni zwykły obiad w coś wyjątkowego. Pełny przepis, krok po kroku, pokaże Ci, jak z kilku składników przygotować pysznego łososia z grilla.
Składniki dla 2 porcji:
- Łosoś filet - 400 g (Użyj fileta)
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, zioła prowansalskie, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia grillowa, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Łososia umyj i osusz.
- Do miseczki wlej olej i wsyp po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, ziół prowansalskich, soli, pieprzu i wlej łyżkę soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Miskę z łososiem w marynacie przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Zamarynowanego łososia grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym z dwóch stron, z każdej po około 5 minut.