Łosoś w galarecie
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Łosoś, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, cebula i żelatyna – to podstawowe składniki łososia w galarecie, który łączy w sobie delikatny smak ryby z warzywami. Całość uzupełnia oliwa z oliwek. Idealne danie na elegancki obiad lub specjalne okazje, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach.
Składniki dla 4 porcji:
- Łosoś filet - 500 g
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Pietruszka - 80 g (1 szt)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 gruby plaster)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Żelatyna - 20 g (4 łyżeczki)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Warzywa, oprócz cebuli, umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki Cebulę obierz i dodaj do garnka w całości. Całość zalej 1 l wody. Do warzyw dodaj odrobinę soli i pieprzu. Całość gotuj przez 60 minut.
- Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej odrobiną oliwy. Skrop całość sokiem z cytryny i posyp solą, a także pieprzem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ryby skórkę.
- Rybę ułóż na półmisku wraz z warzywami z bulionu pokrojonymi w kostkę lub plasterki.
- Bulion bez warzyw podgrzej, by był bardzo gorący, dodaj do niego żelatynę. Całość wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Po tym czasie odstaw bulion do ostygnięcia. Gdy galaretka będzie już gęsta, ale nie całkiem ścięta przełóż ją na półmisek z rybą i warzywami.
- Półmisek z rybą wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które dostarcza sporo kolagenu i zdrowych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny