Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Opublikowano: 24.07.2022 r.
Ciasto francuskie, świeży łosoś i szpinak to główni bohaterowie tej smacznej potrawy. Do tego dochodzą mascarpone, które dodaje kremowej konsystencji, oraz aromatyczne dodatki jak czosnek i cebula. Całość zamknięta w chrupiącym, złocistym cieście francuskim jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Tylko kilka składników, a efekt zachwyca!
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 200 g (1 rulon)
- Łosoś filet - 400 g (2 filety)
- Szpinak - 180 g (3 garści)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Mascarpone - 100 g (1/2 opakowania)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Filet łososia pozbaw skóry, dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Masło rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wrzuć liście szpinaku i duś pod przykryciem do miękkości.
- Dodaj serek mascarpone i wymieszaj, podgrzewaj 10 minut.
- Ciasto francuskie rozłóż na stole, dodaj szpinak i ułóż filet łososia.
- Zawiń ciasto francuskie i zagnij brzegi.
- Jajko rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, posmaruj ciasto z wierzchu i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Zamiast korzystać z gotowego ciasta francuskiego, możesz przygotować je samodzielnie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk