Łosoś teriyaki
Opublikowano: 22.06.2021 r.
Łosoś, miód, imbir, czosnek i sok z cytryny tworzą razem wyjątkową kompozycję smaków w tym daniu. Łosoś Teriyaki to połączenie soczystego filetu rybnego z aromatycznym sosem teriyaki, delikatnym miodem i świeżością imbiru oraz czosnku. Całość dopełnia subtelny akcent z soku z cytryny i chrupiącego sezamu.
Składniki dla 2 porcji:
- Łosoś filet - 400 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek czosnku)
- Imbir korzeń - 5 g (1 łyżeczka)
- Miód - 25 g (1 łyżka)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Sezam nasiona - 5 g (1 łyżeczka, do posypania)
- Sos teriyaki - 72 ml (6 łyżek)
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Filet z łososia opłucz, osusz, a następnie pokój na plastry.
- Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- Czosnek zetrzyj na tarce.
- W misce wymieszaj sos teriyaki, czosnek, imbir, sok z cytryny i miód. Następnie włóż tam łososia i dobrze obtocz go w marynacie.
- Miskę z łososiem odstaw na 2 h.
- Zamarynowanego łososia przełóż do naczynia żaroodpornego (możesz polać pozostałą marynatą z miski) i umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 15 min.
- Upieczonego łososia posyp nasionami sezamu. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.