Łosoś smażony na maśle z czosnkiem
Opublikowano: 09.10.2023 r.
Łosoś, czosnek, sok z cytryny i masło klarowane – to kilka kluczowych składników tego prostego, ale wyjątkowo smacznego dania. Smażony łosoś na maśle z czosnkiem łączy soczystość ryby z wyrazistym aromatem czosnku i odświeżającą nutą cytrynowego soku. Idealne danie na szybki, ale elegancki obiad.
Składniki dla 3 porcji:
- Łosoś filet - 600 g
- Czosnek - 15 g
- Sok z cytryny - 20 ml
- Masło klarowane - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Filety umyj i osusz. Nasmaruj go solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj sok z cytryny.
- Odstaw do lodówki na 30 min.
- Filety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, kładąc rybę skórą do dołu.
- Smaż około 6 minut z każdej strony.
- Zmniejsz gaz i przykryj filety folią aluminiową.
- Smaż jeszcze około 5 minut, im grubszy filet, tym dłużej się smaży.
- Wyłącz kuchenkę i pozostaw 2-3 minuty rybę na patelni, aby odpoczęła.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny