Łosoś smażony
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Łosoś filet, musztarda miodowa i świeży koperek to trio, które sprawia, że ten smażony łosoś staje się prawdziwą petardą smakową. Łosoś z chrupiącą skórką, delikatne nuty musztardy oraz aromatyczny koperek tworzą idealną kombinację, którą pokochasz od pierwszego kęsa. Prosty przepis, a efekt robi wrażenie!
Składniki dla 5 porcji:
- Łosoś filet - 1000 g
- Musztarda miodowa - 200 g
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (1 większy pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, sos sriracha
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce umieść musztardę, dodaj sos sojowy, sok z cytryny i wymieszaj.
- Dodaj sos sriracha, posiekany koper i wymieszaj dokładnie.
- Filet z łososia oczyść z ewentualnych ości.
- Dopraw solą, pieprzem.
- Łososia ułóż na papierze do pieczenia.
- Na wierzch ryby wyłóż przygotowaną marynatę.
- Smaż na papierze na rozgrzanej patelni przez 10-12 minut.
- Łososia podziel na porcje.
- Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.
Komentarz dietetyka
Łosoś smażony to wspaniałe źródło pełnowartościowego białka. Łosoś zawiera także kwasy omega 3 korzystnie wpływające na nasz organizm. Łosoś smażony jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny