Łosoś pieczony z koperkiem

Opublikowano: 26.09.2022 r.
Łosoś, masło, koperek, cytryna i cukinia to kluczowe składniki łososia pieczonego z koperkiem. Filety z łososia są delikatnie pieczone, bardziej soczyste przez użycie masła, a świeży koperek i cytryna dodają im lekkiej, cytrusowej nuty. Cukinia uzupełnia danie, dodając odrobinę chrupkości i warzywnego smaku. Pycha!
Składniki dla 4 porcji:
- Łosoś filet - 800 g (4 filety)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Koperek - 30 g (1 pęczek)
- Cytryna - 100 g (1 sztuka)
- Cukinia - 200 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Rybę umyj i osusz.
- Przełóż rybę na blaszkę do pieczenia, dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny.
- Cukinię pokrój w półksiężyce i ułóż na blaszkę obok ryby.
- Warzywa skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób przygotujesz większość rodzajów ryby.
~ Oliwia Gawron, dietetyk