Łosoś pieczony
Opublikowano: 29.05.2021 r.
Łosoś, cytryna i oliwa z oliwek to trio, które sprawi, że ten przepis na pieczonego łososia stanie się twoim ulubionym daniem. Filet z łososia skropiony sokiem z cytryny i delikatnie pokryty oliwą z oliwek, a potem upieczony, daje niesamowity smak i aromat, który zachwyci każdego smakosza.
Składniki dla 1 porcji:
- Łosoś filet - 200 g
- Cytryna - 55 g (pół cytryny)
- Oliwa z oliwek - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Na blasze do pieczenia ułóż duży kawałek foli aluminiowej.
- Około 3 cm od brzegu foli ułóż łososia.
- Cytrynę pokrój na plasterki.
- Łososia skrop oliwą, posyp szczyptą soli i pieprzu, odrobiną rozmarynu i ułóż na wierzchu plasterki cytryny.
- Zawiń łososia w folię.
- Piecz w 180 C przez 15-20 minut.
Komentarz dietetyka
Łosoś pieczony to zdrowy pomysł na obiad bezglutenowy i o niskim indeksie glikemicznym.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny