Łosoś na wigilię w sosie chrzanowym
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Łosoś, śmietanka kremowa i chrzan – te składniki dają przepisowi na wigilijnego łososia wyjątkowy smak i charakter. Filet z łososia będzie delikatnie podsmażony na maśle klarowanym, a następnie podany z kremowym sosem, który dzięki chrzanowi zyska pikantną nutę. Całość dopełni dodatek cebuli i szpinaku, tworząc idealne danie na wigilijny stół.
Składniki dla 6 porcji:
- Łosoś filet - 1000 g
- Masło klarowane - 20 g
- Cebula - 100 g
- Szpinak - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Chrzan - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Umyj rybę, usuń z niej kości oraz skórę. Ponownie umyj i osusz. Pokrój w podłużne paski o szerokości około 5 cm.
- Na patelnię wyłóż masło i rozgrzej je.
- Podsmaż rybę na maśle - około 7-10 minuty z każdej strony. Powinien nie być surowy. Łososia zdejmij z patelni i odstaw na bok.
- Podsmaż na patelni po łososiu pokrojoną drobno cebulę i szpinak.
- Gdy szpinak zmięknie dolej śmietankę oraz dodaj chrzan. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z połowy cytryny. Wszystko zagotuj i poczekaj aż sos zgęstnieje.
- Dodaj do gotowego sosu rybę i podgotuj całość pod przykryciem około 2 minuty.
- Potrawę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Przepis niskowęglowodanowy. Ma niski indeks glikemiczny. Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych pochodzących z ryby.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości