Łosoś na parze
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Łosoś, czosnek, cytryna, oliwa z oliwek i koperek – to główne składniki, które sprawią, że twój parowany łosoś będzie pełen smaku i aromatu. Delikatnie przyrządzony na parze, ten przepis jest świetnym wyborem na zdrowy i szybki obiad. Idealnie komponuje się z lekką sałatką lub warzywami.
Składniki dla 1 porcji:
- Łosoś filet - 150 g
- Przyprawy - sól, sok z cytryny, koper, pieprz cytrynowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- naczynie do gotowania na parze, parowar
Przepis krok po kroku
- Fileta z łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Posyp szczyptą soli i szczyptą pieprzu cytrynowego z obu stron.
- Skrop sokiem z cytryny.
- Ugotuj na parze przez 15 minut.
- Podawaj z gotowanymi na parze warzywami.
Komentarz dietetyka
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk