Łopatka z szynkowara
Opublikowano: 22.06.2023 r.
Łopatka wieprzowa i sól - proste, ale kluczowe składniki na łopatkę z szynkowara. W tym przepisie dowiesz się, jak przygotować soczystą i aromatyczną wędlinę, która nie tylko smakuje obłędnie, ale jest też łatwa do zrobienia w domu.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1000 g
- Sól - 15 g (1,5 łyżki)
- Przyprawy - sól, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- szynkowar
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę, zasyp przyprawami i solą.
- Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.
- Ułóż mięso w szynkowarze, szczelnie zamknij i wstaw do dużego garnka wypełnionego wodą mniej więcej do wysokości 5/6 szynkowara.
- Podgrzewaj ok, 1,5 h przy temperaturze ok. 80 stopni.
- Schłodź szynkowar pod zimną wodą i wstaw do lodówki na 12 h.
Komentarz dietetyka
Łopatka z szynkowara to pyszne, zdrowe, dobre jakościowo mięso do samodzielnego przygotowania w domu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk