Łopatka z piekarnika

Opublikowano: 28.04.2022 r.
Łopatka wieprzowa i olej rzepakowy to główne gwiazdy tego prostego, ale smakowitego przepisu na łopatkę z piekarnika. Połączenie soczystego mięsa i delikatnego oleju tworzy idealną bazę do pieczenia. Bez zbędnych dodatków – liczy się tu przede wszystkim smak i prostota przygotowania.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1 g
- Olej rzepakowy - 1 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy je.
- Do miseczki wlewamy olej oraz dodajemy przyprawy. Składniki mieszamy.
- Marynatą dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy je do lodówki celem zamarynowania się na całą noc.
- Na drugi dzień przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Zamykamy je pokrywą lub zasłaniamy folią aluminiową.
- Łopatkę pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
- Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i trzymamy mięso jeszcze około 15 minut w piekarniku.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk